Ingredienser:
1 stort blomkålshuvud
2-3 selleristjälkar
1 morot
2 vitlöksklyftor
1-2 lök, hackad
1-2 tsk malen spiskummin
½ tsk peppar
salt
ett knippe bladpersilja
¼ tsk salvia
Gör såhär:
- Skär blomkålen i småbitar men spara ett par råa buketter till garnering.
- Skär också selleri, morot, vitlök och lök i småbitar och lägg alltsammans i en tjockbottnad kastrull med lite olja.
- Tillsätt kryddorna.
- Fräs ett par minuter men utan att grönsakerna tar färg.
- Tillsätt vatten så det knappt täcker grönsakerna och låt puttra tills de blir mjuka (10-15 min)
- Om du vill kan du mixa soppan slät med en mixerstav innan du smakar av med salt och peppar.
- Garnera med de råa blomkålsbuketterna innan du serverar.
Näringslära:
Blomkål har ett imponerande högt vitamin C innehåll; en servering innehåller hela 77% av RDI. Det är också en bra källa till vitamin K (vilket är anti-inflammatoriskt), protein, tiamin, riboflavin, niacin, magnesium och fosfor, och en mycket bra källa till fiber (vilket hjälper matsmältningen), vitamin B6 och folsyra (vilket är mycket viktigt för kvinnor som är eller vill bli gravida). Blomkål kan även bidra till att förebygga prostata-, äggstocks-, och livmoderhalscancer cancer.
Bild: Cauliflower av Nick Saltmarsh CC BY