Laktos och glutenfria frukost eller fikamuffins

Gluten och laktosfria med morot, linfrö och mandelmjöl.

Ingredienser

  • 2,25 dl mandelmjöl
  • 4 msk russin eller bär
  • 2-3 msk riven kokos
  • 0,75 dl hackade valnötter
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • ¼ tsk kryddpeppar
  • ¼ tsk havssalt
  • 1 msk krossade linfrön
  • 0,75 dl osötad äppeljuice
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kokosnötolja
  • 1,5 finrivna morötter
  • 5 msk honung

 Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200° C
  2. Pensla en muffinsform med kokosnötolja.
  3. Blanda linfrö med äppeljuice i en bunke och ställ åt sidan tills det blir en klibbig moja.
  4. Riv moroten fint och krama ur lite av vätskan.
  5. Blanda de torra ingridienterna i en bunke.
  6. Tillsätt de blöta ingridienterna till linfrö/äppelblandningen och rör ihop.
  7. Häll i de blöta ingridienserna i de torra och blanda väl
  8. Häll smeten i muffinsformarna och låt stå i ugnen i 15 minuter.

Livsmedelsfakta:

Kanel är ett kraftfullt antimikrobiellt och hjälper till att förbättra ditt antioxidativa försvar. Det har visat sig döda E. coli (vilket kan orsaka magsår) och många andra bakterier. Dess anti-inflammatoriska egenskaper kan lindra smärta och stelhet i muskler och leder på grund av artrit. Det kan också hjälpa till att förhindra urinvägsinfektioner, karies och tandköttsproblem. Användning av kanel i bakverk, på morgonmüslin etc är riskfritt men för högt intag av kanel under lång tid ska man vara försiktig med då man kan få i sig för mycket av ämnet kumarin.

Bild: Cinnamon sticks av Cinnamon Vouge (CC BY SA)

Lämna ett svar