Gluten och laktosfria med morot, linfrö och mandelmjöl.
Ingredienser
- 2,25 dl mandelmjöl
- 4 msk russin eller bär
- 2-3 msk riven kokos
- 0,75 dl hackade valnötter
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- ¼ tsk kryddpeppar
- ¼ tsk havssalt
- 1 msk krossade linfrön
- 0,75 dl osötad äppeljuice
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk kokosnötolja
- 1,5 finrivna morötter
- 5 msk honung
Så här gör du
- Värm ugnen till 200° C
- Pensla en muffinsform med kokosnötolja.
- Blanda linfrö med äppeljuice i en bunke och ställ åt sidan tills det blir en klibbig moja.
- Riv moroten fint och krama ur lite av vätskan.
- Blanda de torra ingridienterna i en bunke.
- Tillsätt de blöta ingridienterna till linfrö/äppelblandningen och rör ihop.
- Häll i de blöta ingridienserna i de torra och blanda väl
- Häll smeten i muffinsformarna och låt stå i ugnen i 15 minuter.
Livsmedelsfakta:
Kanel är ett kraftfullt antimikrobiellt och hjälper till att förbättra ditt antioxidativa försvar. Det har visat sig döda E. coli (vilket kan orsaka magsår) och många andra bakterier. Dess anti-inflammatoriska egenskaper kan lindra smärta och stelhet i muskler och leder på grund av artrit. Det kan också hjälpa till att förhindra urinvägsinfektioner, karies och tandköttsproblem. Användning av kanel i bakverk, på morgonmüslin etc är riskfritt men för högt intag av kanel under lång tid ska man vara försiktig med då man kan få i sig för mycket av ämnet kumarin.
Bild: Cinnamon sticks av Cinnamon Vouge (CC BY SA)